תאונות דרכים

תאונות דרכים


תאונות הדרכים הן מכת מדינה, את יתרונותיה של התחבורה אנחנו מבינים, תחבורה זמינה משרתת אותנו, מאפשרת לנו להגיע לכל קצוות הארץ במינימום זמן ובנוחות (חוץ מעומסי תנועה ונטל הפקקים כמובן). איכות החיים הזו, גובה מחיר יקר, עולה לנו בחיי אדם.
עמותת אור ירוק מדווחת מידיי יום על תאונות שהתווספו, מאז היווסדה של ישראל ועד סוף 2018 נהרגו כאן 31,258 בני אדם בתאונות דרכים, יותר מבכל מלחמות ישראל ופיגועי הטרור גם יחד. 
עמותת אור ירוק פרסמה כי מתחילת השנה נמנו 256 הרוגים בתאונות דרכים.
ב-2018 לבדה היו 220 הרוגים ו-1,962 פצועים קשה ב-12,167 תאונות. והנתונים מתעדכנים מרגע לרגע.
במאמר זה נבקש לסקור את מרבית השאלות שמתעוררות בעניין תאונות דרכים, כדי לסייע לכם לקבל את הפיצויים המקסימליים שמגיעים לכם.
נפתח ונאמר כי ישנו חוק יחודי לפגיעות גופניות, נפשיות ומחלות הנגרמות כתוצאה מתאונת דרכים.
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה - 1975 (ובקצרה: חוק הפלת"ד) הוא חוק סוציאלי שנחקק במטרה לתת מענה מהיר לנפגעים בתאונות דרכים, מתוך ההכרה בעובדה המצערת שיש גידול בכמות הפצועים וההרוגים בתאונות דרכים, דבר המחייב מתן מענה לנזקים הכלכליים הנלווים לנזקים הגופניים והנפשיים שנגרמים בעקבות תאונות אלו.
לכן, היחוד בחוק זה שבתאונת דרכים לא נבחנת אחריות מי מהנהגים, המטרה היא לייעל ולקצר את ההליכים לקבלת הפיצוי, כך שכל נפגע זכאי לפיצוי.
החוק מגדיר מה נכלל תחת ההגדרה "תאונת דרכים", אין המדובר רק בתאונה קלאסית של פגיעה בין שני כלי רכב ויותר אלא כל אירוע בו נגרמה פגיעה תוך שימוש ברכב המנועי למטרות תחבורה, כולל עלייה וירידה מרכב, פגיעה מדלת או מכסה מנוע, פגיעה תוך כדי תיקון דרך, התלקחות, פגיעה מחלק שניתק מהרכב ועוד.
ולשון החוק:
תאונת דרכים” – מאורע שבו נגרם לאדם נזק גוף עקב שימוש ברכב מנועי למטרות תחבורה; יראו כתאונת דרכים גם מאורע שאירע עקב התפוצצות או התלקחות של הרכב, שנגרמו בשל רכיב של הרכב או בשל חומר אחר שהם חיוניים לכושר נסיעתו, אף אם אירעו על-ידי גורם שמחוץ לרכב, וכן מאורע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או מאורע שנגרם עקב ניצול הכוח המיכני של הרכב, ובלבד שבעת השימוש כאמור לא שינה הרכב את ייעודו המקורי; ואולם לא יראו כתאונת דרכים מאורע שאירע כתוצאה ממעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו או לרכושו של אותו אדם, והנזק נגרם על ידי המעשה עצמו ולא על ידי השפעתו של המעשה על השימוש ברכב המנועי;
הדרך לפיצוי מאתגרת ומורכבת, לכן סמוך ככל האפשר לקרות התאונה יש לפנות לעו”ד הבקיא בייצוג נפגעים בתאונות דרכים, שילווה אותך כל הדרך עד למימוש מלוא זכויותיך.
לאחר התאונה, הנפגע עסוק בהחלמתו, לכן חשוב שיהיה מי שידאג לסייע בקבלת תשלומים תכופים סמוך ככל האפשר לקרות התאונה, כדי לאפשר לניזוק לנהל חיים תקינים ככל האפשר, תוך התמקדותו בשיקומו הרפואי.
השאלה המרכזית שנשאלת בהקשר זה- את מי תובעים?
התשובה תלויה בנסיבות.
1. כשלרכב היה ביטוח חובה- הנהג וכל נוסע באותו רכב מגישים את תביעתם כנגד חברת הביטוח המבטחת בביטוח חובה.
2. בתאונה בה נפגע הולך רגל (כולל רוכב אופניים) התביעה תוגש כנגד חברת הביטוח שביטחה בביטוח חובה את הרכב הפוגע.
* בכל הנוגע לכלים ממונעים כגון אופניים חשמליים, קורקינטים חשמליים יש מחלוקת בפסיקה וקריאה למחוקק להסדיר את הסוגיה.
3. אם מדובר בתאונה שבה לא היה ביטוח חובה- נוסעים או הולכי רגל רשאים להגיש את תביעתם כנגד קרנית- קרן ממשלתית שהוקמה על מנת ליתן פיצוי באותם מקרים שלנפגע אין ממי להיפרע. דוגמא נוספת בתאונת פגע וברח.
ומה לגבי הנהג שנהג ללא ביטוח חובה? הוא אינו זכאי לתבוע את קרנית.
יחד עם זאת, עומדת לו הזכות, ככל שיש נסיבות המצדיקות זאת, אם יוכח שנהג רכב צד ג' אחראי לתאונה- להגיש את התביעה מכוח עילה נזיקית ולא מכוח חוק הפלת"ד שצוין לעיל.
4. לאחרונה, עולות שאלות לגבי "קארפול" (carpool) - משרד התחבורה והבטיחות בדרכים השיק את "נתיב פלוס", המציע פתרון לעומסי התנועה הכבדים, ומעודד נסיעה שיתופית בקריאה לנהגים לקחת איתם נוסעים נוספים, וכשיש ברכב מכסת האנשים שנקבעה- ניתן לנסוע בנתיב של תחבורה ציבורית.
מה קורה במצב של תאונה?!
אין הבדל בין כל תאונה אחרת. ולכן, הכללים זהים לפרטים שהובאו קודם לכן.
אם הרכב היה מבוטח בביטוח חובה- הנהג והנוסעים האחרים רשאים לתבוע את המבטחת בביטוח חובה. 
אחרת, ככל שלא היה ביטוח חובה- הנוסעים רשאים לתובע פיצויים מקרנית.
  • במידת האפשר, יש לצלם את מקום האירוע, את כלי הרכב, במסגרת החלפת הפרטים בין הנהגים. בהמשך, לפנות למשטרה לקבלת אישור משטרה, ואם יש- דו"ח שמאי.
  • יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי ובדיקות מקיפות, גם אם אינך חושב/ת שנגרם נזק משמעותי, זאת בכדי למנוע נזק נוסף ו/או החמרה של פגיעות. לכן, מומלץ לפנות למוסד הרפואי הקרוב אלא אם כן הפינוי נעשה באמבולנס.
  • בהיעדרות מהעבודה לאחר התאונה- יש לקבל אישור ממעסיקך על תקופת ההיעדרות ולהעביר תלושי שכר.
  • יש לשמור קבלות בגין רכישת תרופות, טיפולים רפואיים, בדיקות והוצאות נסיעה. הנפגע זכאי להחזר הוצאותיו מחברת הביטוח. תיעוד זה חשוב לשם הוכחת הנזקים מהתאונה וחישוב הנזקים בשלב מתקדם של ההליך.

הנחיות לנפגע בתאונת דרכים

מהו התהליך המשפטי בתאונות דרכים?

  •  התגבשות הנזק- בירור רפואי מקיף ויסודי.
  • הגשת תביעה משפטית כנגד המבטחת או קרנית, לפי העניין.
  • החלטה של בית המשפט על מינוי מומחים רפואיים, בהתאם לתחומי הפגיעה.
  • בדיקה על ידי המומחים הרפואיים.
  • קבלת חוות הדעת המומחים = אחוזי הנכות.
  • עריכת תחשיב נזק המבוסס על הנכות שנקבעה, השפעת הנכות על התפקוד הכללי והתעסוקתי בפרט, ההוצאות שנגרמו בעקבות התאונה, הצורך בעזרת הזולת וכאב וסבל.
  • קבלת הפיצויים.
יש להמתין עד להתגבשות הנזק, ישנן פציעות שמתגבשות לאחר מספר חודשים ויש פציעות קשות יותר שדורשות תקופת שיקום, טיפול וניתוחים שמתפרסים על פני תקופה של למעלה משנה. יש להמתין לסיום הטיפולים השיקומיים לשם עמידה לבדיקה על ידי מומחים לקביעת נכות.
אולם, פניה לחברת הביטוח ניתן להעביר כבר סמוך לאחר התאונה.
התיישנות תביעה בגין נזקי גוף כתוצאה מתאונת דרכים, הינה 7 שנים מקרות התאונה.
באשר לקטין, כללי ההתיישנות שונים- 7 שנים מהגיעו של הקטין לגיל 18, כלומר קטין רשאי להגיש את תביעתו עד להגיעו לגיל 25.

ההמלצה: להגיש את התביעה סמוך לאחר התגבשות הנזק, על מנת שלא תעלה טענת שיהוי.

שאלה נוספת שעולה לעיתים קרובות- מתי יש להגיש את התביעה? 
(מועד התגבשות הנזק)

תאונת דרכים יכולה להיות גם תאונת עבודה

אם מדובר בתאונה שארעה במהלך יום העבודה, בדרך הביתה או בדרך חזרה הביתה, וכל עוד לא היו עצירות בדרך- מדובר בתאונת עבודה דבר שמקנה אפיק תביעה נוסף- תביעה מול המוסד לביטוח לאומי.
חשוב להדגיש כי אין המדובר בכפל פיצויים, היות ודיני הנזיקין מטרתם להשיב את מצבו של הנפגע לקדמותו (אם לא במישור הרפואי אז לכל הפחות במישור הכלכלי)- כך, חברת הביטוח תשלם את הפיצויים שמגיעים בניכויי הסכומים המשולמים על ידי המוסד לביטוח לאומי.
האם יש חובה לפנות בשלב ראשון לביטוח לאומי?לא. זכות הנפגע לבחור את המסלול הנכון עבורו, לברר את תביעתו בבית המשפט ולהיבדק על ידי מומחים מטעם בית משפט או, לחילופין, לפנות לועדות הרפואיות של המוסד לביטוח לאומי.
חשוב להיוועץ עם עו"ד הבקיא בתחום, על מנת שיסייע לך לבחור את המסלול הנכון ביותר עבורך, בהתאם לנסיבות האישיות, טיב והיקף הפגיעות.
בשונה מניכויי סכומים המשולמים על ידי המוסד לביטוח לאומי כשמהמדובר בתאונת דרכים שהיא גם תאונת עבודה. כאשר יש לנפגע פוליסה פרטית של תאונות אישיות או כל פוליסה המקנה פיצוי במקרה של נכות מתאונה, אז לא נערכים ניכויים והניזוק זכאי לקבל מכל הגורמים הרלוונטיים.
ומה אם יש מספר פוליסות תאונות אישיות? אזי, הניזוק זכאי לקבל את הפיצויים מכל אחת מהפוליסות, אין האחת תלויה באחרת.

פוליסות פרטיות

Contact Us

לבדיקת זכאותך לפיצויים בגין תאונת דרכים
שלחו הודעה ונחזור אליכם בהקדם:


Share by: